Kefír tolerují také lidé, kteří mají problém s laktózou. Snadno si ho vyrobíte i doma

Date:

Kočovní pastevci v kavkazských horách před mnoha lety zjistili, že čerstvé mléko, které přenášely v sáčcích ze zvířecích kůží, se občas přeměnilo na kyselý nápoj se šumivými bublinkami.

A zjistili to, jak jinak – náhodou.

Přidáváním a odebíráním mléka postupně vznikala v sáčcích kefírová zrna, která odstartovala dlouhou tradici výroby kefíru. Pastýři ji hrdě přenášeli z generace na generaci.

Kefírová zrna považovala za velmi cenná a byla součástí rodinného dědictví. Podle legend je lidu daroval sám prorok Mohamed. I proto jim připisovali božský původ.

Mikrobiologický profil kefíru později studovali mnozí výzkumníci, kteří zjistili, že stejně jako u jiných fermentovaných mléčných výrobků se i jeho pití pojí s řadou zdravotních výhod.

Kefírem proti zácpě

Kefír je vlastně fermentované mléko, nejčastěji kravské. Ale může být také ovčí či kozí.

Vznikne, když se do něj přidají kefírová „zrnka“ – malé kuličky plné bakterií, kvasinek, polysacharidů a bílkovin, které vypadají jako elastické žlutobílé kvítky, tvarem podobné květáku.

Organic probiotic milk kefir grains, Tibetan mushrooms, kefir grains in wooden spoon with glass of kefir. Rustic table setting, wooden table, spoon and cutting board.

Po fermentaci se z mléka stává probiotický nápoj podobný řídkému jogurtu. Má však mírně štiplavou chuť a jemné bublinky díky oxidu uhličitému, který je konečným produktem fermentačního procesu.

Výzkumy zjistily, že mléko je po procesu fermentace mnohem snáze stravitelné, což umožňuje tělu absorbovat více přirozeně přítomných živin.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Vědci ukázali, kterým pacientům se může vrátit rakovina plic

Z hlediska úmrtnosti patří rakovina plic na první příčky...

Vepřové sádlo i koupání ve vaně vynechejte. Jak správně pečovat o jizvu po císařském řezu

Veronika Škodová je jednou z mnoha žen na Slovensku,...

Co mají společného vagína a žralok? Šest věcí, které byste o ní měli vědět

Normální pH vagíny je méně než 4,5. Přestože přibližně polovina...

Vědci rozluštili záhadu tuberkulózy. Popsali jí dva podtypy

Buňku s podivným voskovým povrchem poprvé objevil mikrobiolog Robert...