Cibule je univerzální a zdravá.
Většina kuchařů zastává názor, že jídla připravená na hrsti nakrájené a osmažené cibule, chutnají mnohem lépe. Jako základ jakéhokoli vařeného jídla ji používají prakticky ve všech koutech světa.
Cibule se jen tak lehce nepoddá. Při krájení se brání dráždivým plynům – propanthial S-oxid –, který, pokud se dostane do očí, způsobí slzení. Vydržíte-li však, získáte díky ní mnohé zdravotní benefity.
Snižuje riziko rakoviny
Cibule totiž patří mezi nejbohatší potravinové zdroje živiny zvané kvercetin – jde o flavonoid a silný antioxidant (kromě něj cibule obsahuje ještě více než dvacítku dalších), který je silným bojovníkem proti mnoha neduhům.
Kromě toho, že podporuje kardiovaskulární systém tím, že snižuje krevní tlak, cholesterol a uvolňuje krevní cévy, má také výrazný účinek na alergie, astma, artritidu, diabetické komplikace, neurodegenerativní poruchy či osteoporózu.