Cibuli neloupejte příliš. Ochudíte se o její nejcennější látky

Date:

Cibule je univerzální a zdravá.

Většina kuchařů zastává názor, že jídla připravená na hrsti nakrájené a osmažené cibule, chutnají mnohem lépe. Jako základ jakéhokoli vařeného jídla ji používají prakticky ve všech koutech světa.
Cibule se jen tak lehce nepoddá. Při krájení se brání dráždivým plynům – propanthial S-oxid –, který, pokud se dostane do očí, způsobí slzení. Vydržíte-li však, získáte díky ní mnohé zdravotní benefity.

Snižuje riziko rakoviny

Cibule totiž patří mezi nejbohatší potravinové zdroje živiny zvané kvercetin – jde o flavonoid a silný antioxidant (kromě něj cibule obsahuje ještě více než dvacítku dalších), který je silným bojovníkem proti mnoha neduhům.

Red and gold onion on white. This file includes

Kromě toho, že podporuje kardiovaskulární systém tím, že snižuje krevní tlak, cholesterol a uvolňuje krevní cévy, má také výrazný účinek na alergie, astma, artritidu, diabetické komplikace, neurodegenerativní poruchy či osteoporózu.

Další články autora
Katka

Známý český terapeut pro autisty působí v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích funguje více než dva roky týdenní stacionář pro...

Podpořte své sebevědomí ve třech krocích. Péče o zdraví by měl být ten první

27. 8. 2024, PRAHA – Zdravé sebevědomí nám může...

Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění

Společnost Danone fenylketonurikům pomáhá s dodržováním nutričních omezení Fenylketonurie (PKU) je...

Máte doma starý výrobník nebo bombičku SodaStream? V květnu je vyměníte za nové až s 30% slevou!

Používáte doma výrobník perlivé vody? Domácí příprava sycených nápojů...