Cibuli neloupejte příliš. Ochudíte se o její nejcennější látky

Date:

Cibule je univerzální a zdravá.

Většina kuchařů zastává názor, že jídla připravená na hrsti nakrájené a osmažené cibule, chutnají mnohem lépe. Jako základ jakéhokoli vařeného jídla ji používají prakticky ve všech koutech světa.
Cibule se jen tak lehce nepoddá. Při krájení se brání dráždivým plynům – propanthial S-oxid –, který, pokud se dostane do očí, způsobí slzení. Vydržíte-li však, získáte díky ní mnohé zdravotní benefity.

Snižuje riziko rakoviny

Cibule totiž patří mezi nejbohatší potravinové zdroje živiny zvané kvercetin – jde o flavonoid a silný antioxidant (kromě něj cibule obsahuje ještě více než dvacítku dalších), který je silným bojovníkem proti mnoha neduhům.

Red and gold onion on white. This file includes

Kromě toho, že podporuje kardiovaskulární systém tím, že snižuje krevní tlak, cholesterol a uvolňuje krevní cévy, má také výrazný účinek na alergie, astma, artritidu, diabetické komplikace, neurodegenerativní poruchy či osteoporózu.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Vědci ukázali, kterým pacientům se může vrátit rakovina plic

Z hlediska úmrtnosti patří rakovina plic na první příčky...

Vepřové sádlo i koupání ve vaně vynechejte. Jak správně pečovat o jizvu po císařském řezu

Veronika Škodová je jednou z mnoha žen na Slovensku,...

Co mají společného vagína a žralok? Šest věcí, které byste o ní měli vědět

Normální pH vagíny je méně než 4,5. Přestože přibližně polovina...

Vědci rozluštili záhadu tuberkulózy. Popsali jí dva podtypy

Buňku s podivným voskovým povrchem poprvé objevil mikrobiolog Robert...