Ředkvičky bývají obvykle první zeleninou, která se na zahrádkách a sklenících po zimě vysévá.
Dospělí milují, když jsou jemně pikantní a ostré, dětem zase chutnají víc, pokud jsou šťavnaté a sladké, navíc je lákají jejich narůžovělé či fialové odstíny a kulatý tvar.
I proto by se na první pohled mohly ředkvičky spíše zdát jako nápaditá ozdoba než jako důležitá ingredience v jídelníčku. Tato malá zelenina je však plná živin a může dokonce pomoci při některých zdravotních problémech.
Lepší trávení
Podobně jako každá jiná zelenina, i ředkvičky jsou nabité vlákninou, jejíž dostatečný příjem se považuje za velmi důležitý pro zdraví střev.
Ředkvičky však takovými skvělými pomocníky trávení činí specifický druh vlákniny, který nabízejí. Jsou totiž bohaté na lignin, který je nerozpustný ve vodě, ale naopak absorbuje ji a tím dodává stolici objem a pomáhá předcházet zácpám.
Jedna studie prokázala, že šťáva z ředkvičky může dokonce pomoci vyhýbat se i žaludečním vředům.
Tip redakce: Chcete si udržet štíhlou linii? Vyzkoušejte k večeři recepty na lahodné saláty.