Ředkvičky jsou více než jen ozdoba na talíři. Udržují trávicí systém v pohybu

Date:

Ředkvičky bývají obvykle první zeleninou, která se na zahrádkách a sklenících po zimě vysévá.

Dospělí milují, když jsou jemně pikantní a ostré, dětem zase chutnají víc, pokud jsou šťavnaté a sladké, navíc je lákají jejich narůžovělé či fialové odstíny a kulatý tvar.

I proto by se na první pohled mohly ředkvičky spíše zdát jako nápaditá ozdoba než jako důležitá ingredience v jídelníčku. Tato malá zelenina je však plná živin a může dokonce pomoci při některých zdravotních problémech.

Lepší trávení

Podobně jako každá jiná zelenina, i ředkvičky jsou nabité vlákninou, jejíž dostatečný příjem se považuje za velmi důležitý pro zdraví střev.

A young woman is shopping for vegetables at the farmer’s market

Ředkvičky však takovými skvělými pomocníky trávení činí specifický druh vlákniny, který nabízejí. Jsou totiž bohaté na lignin, který je nerozpustný ve vodě, ale naopak absorbuje ji a tím dodává stolici objem a pomáhá předcházet zácpám.

Jedna studie prokázala, že šťáva z ředkvičky může dokonce pomoci vyhýbat se i žaludečním vředům.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Méně známé minerální kameny

Každý kdo se zabývá minerálními kameny, jistě zná achát,...

Vědci ukázali, kterým pacientům se může vrátit rakovina plic

Z hlediska úmrtnosti patří rakovina plic na první příčky...

Vepřové sádlo i koupání ve vaně vynechejte. Jak správně pečovat o jizvu po císařském řezu

Veronika Škodová je jednou z mnoha žen na Slovensku,...

Co mají společného vagína a žralok? Šest věcí, které byste o ní měli vědět

Normální pH vagíny je méně než 4,5. Přestože přibližně polovina...