Výměna cukru za umělé sladidlo nemusí být vždy dobrý nápad

Date:

Lidé často považují umělá sladidla za zdravější náhražku cukru. Vědecké studie však jejich nadměrnou konzumaci spojují s obezitou, cukrovkou druhého typu i se srdečně-cévními onemocněními.

V sedmdesátých letech dvacátého století dokonce odborníci poprvé našli souvislost mezi umělými sladidly a vyšším rizikem rakoviny. Zhoubné onemocnění měla podle studie způsobit látka, která se nazývá cyklamát. Výzkum ukázal, že potkanům zvyšoval riziko rakoviny močového měchýře.

Fyziologie potkanů ​​a lidí se do značné míry liší a žádné další bádání nedokázalo nalézt spojitost mezi konzumací sladidla a onemocněním u člověka.

mustard, ketchup, mayonnaise, salt, sugar, sweetener, toothpick and napkins

Podle nové studie, kterou zveřejnil odborný časopis PLOS Medicine, toto spojení není mýtus. Vědci totiž ukázali, že ti, kdo konzumují vysoké hladiny některých sladidel, mohou mít zvýšené riziko vzniku určitých typů rakoviny.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Vědci ukázali, kterým pacientům se může vrátit rakovina plic

Z hlediska úmrtnosti patří rakovina plic na první příčky...

Vepřové sádlo i koupání ve vaně vynechejte. Jak správně pečovat o jizvu po císařském řezu

Veronika Škodová je jednou z mnoha žen na Slovensku,...

Co mají společného vagína a žralok? Šest věcí, které byste o ní měli vědět

Normální pH vagíny je méně než 4,5. Přestože přibližně polovina...

Vědci rozluštili záhadu tuberkulózy. Popsali jí dva podtypy

Buňku s podivným voskovým povrchem poprvé objevil mikrobiolog Robert...