Potraviny bychom si měli vybírat obezřetně.
Přestože jídlo přijímáme denně, pro každého z nás znamená něco jiného. Většina lidí si pod ním představí kalorie, energii nebo výživu.
Výzkumy však odkrývají, že jeho funkce je mnohem významnější.
Dokáže například aktivně komunikovat s naším genomem, což je úplná genetická informace uložená v DNA. Vůbec přitom nejde jen o zdvořilostní konverzaci, ale spíše hluboký dialog.
K čemu tato rozprava mezi jídlem a geny slouží? Vědci říkají, že může ovlivnit naši fyziologii, zdraví i dlouhověkost.
Vztah, který si s jídlem vytváříme, je tedy mnohem intimnější, než jsme si kdy představovali.
V textu se dočtete:
Jak jídlo interaguje s geny?
Jak se potrava přemění na genetický pokyn?
Co všechno může strava ovlivnit?
Co je příčina a co následek?
Jak nás ovlivňují potravinové přísady a obaly
Jak jídlo interaguje s geny?
Vědkyně Monica Dusová, specialistka na epigenetiku a výživu z Michiganské univerzity, na portálu The Conversation vysvětluje, že vliv stravy na geny můžeme vidět všude kolem nás.