Jídlo neslouží jen k dodání energie. Může ovlivnit i naše geny

Date:

Potraviny bychom si měli vybírat obezřetně.

Přestože jídlo přijímáme denně, pro každého z nás znamená něco jiného. Většina lidí si pod ním představí kalorie, energii nebo výživu.

Výzkumy však odkrývají, že jeho funkce je mnohem významnější.

Dokáže například aktivně komunikovat s naším genomem, což je úplná genetická informace uložená v DNA. Vůbec přitom nejde jen o zdvořilostní konverzaci, ale spíše hluboký dialog.

K čemu tato rozprava mezi jídlem a geny slouží? Vědci říkají, že může ovlivnit naši fyziologii, zdraví i dlouhověkost.

Vztah, který si s jídlem vytváříme, je tedy mnohem intimnější, než jsme si kdy představovali.

V textu se dočtete:
Jak jídlo interaguje s geny?
Jak se potrava přemění na genetický pokyn?
Co všechno může strava ovlivnit?
Co je příčina a co následek?
Jak nás ovlivňují potravinové přísady a obaly
Jak jídlo interaguje s geny?

Top view of a paper bag full of canned food, fruits, vegetables, eggs, a milk bottle, berries, mushrooms, nuts, pasta, a chocolate bar and bread. The paper bag is laying on the white background and the food is coming out from it.

Vědkyně Monica Dusová, specialistka na epigenetiku a výživu z Michiganské univerzity, na portálu The Conversation vysvětluje, že vliv stravy na geny můžeme vidět všude kolem nás.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Tipy pro stravování při cukrovce

Existují dva hlavní typy cukrovky. Protože ale dva lidé...

Prodejna bylin aneb jak dětem ulehčit stresové situace?

Vcelku nezáleží na tom, zda jste rodiči malých dětí...

Méně známé minerální kameny

Každý kdo se zabývá minerálními kameny, jistě zná achát,...

Vědci ukázali, kterým pacientům se může vrátit rakovina plic

Z hlediska úmrtnosti patří rakovina plic na první příčky...