Jídlo neslouží jen k dodání energie. Může ovlivnit i naše geny

Date:

Potraviny bychom si měli vybírat obezřetně.

Přestože jídlo přijímáme denně, pro každého z nás znamená něco jiného. Většina lidí si pod ním představí kalorie, energii nebo výživu.

Výzkumy však odkrývají, že jeho funkce je mnohem významnější.

Dokáže například aktivně komunikovat s naším genomem, což je úplná genetická informace uložená v DNA. Vůbec přitom nejde jen o zdvořilostní konverzaci, ale spíše hluboký dialog.

K čemu tato rozprava mezi jídlem a geny slouží? Vědci říkají, že může ovlivnit naši fyziologii, zdraví i dlouhověkost.

Vztah, který si s jídlem vytváříme, je tedy mnohem intimnější, než jsme si kdy představovali.

V textu se dočtete:
Jak jídlo interaguje s geny?
Jak se potrava přemění na genetický pokyn?
Co všechno může strava ovlivnit?
Co je příčina a co následek?
Jak nás ovlivňují potravinové přísady a obaly
Jak jídlo interaguje s geny?

Top view of a paper bag full of canned food, fruits, vegetables, eggs, a milk bottle, berries, mushrooms, nuts, pasta, a chocolate bar and bread. The paper bag is laying on the white background and the food is coming out from it.

Vědkyně Monica Dusová, specialistka na epigenetiku a výživu z Michiganské univerzity, na portálu The Conversation vysvětluje, že vliv stravy na geny můžeme vidět všude kolem nás.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Vědci ukázali, kterým pacientům se může vrátit rakovina plic

Z hlediska úmrtnosti patří rakovina plic na první příčky...

Vepřové sádlo i koupání ve vaně vynechejte. Jak správně pečovat o jizvu po císařském řezu

Veronika Škodová je jednou z mnoha žen na Slovensku,...

Co mají společného vagína a žralok? Šest věcí, které byste o ní měli vědět

Normální pH vagíny je méně než 4,5. Přestože přibližně polovina...

Vědci rozluštili záhadu tuberkulózy. Popsali jí dva podtypy

Buňku s podivným voskovým povrchem poprvé objevil mikrobiolog Robert...