Home Magazín Výměna cukru za umělé sladidlo nemusí být vždy dobrý nápad

Výměna cukru za umělé sladidlo nemusí být vždy dobrý nápad

0
Variety of sweeteners - Stevia, sugar, pollen and honey

Lidé často považují umělá sladidla za zdravější náhražku cukru. Vědecké studie však jejich nadměrnou konzumaci spojují s obezitou, cukrovkou druhého typu i se srdečně-cévními onemocněními.

V sedmdesátých letech dvacátého století dokonce odborníci poprvé našli souvislost mezi umělými sladidly a vyšším rizikem rakoviny. Zhoubné onemocnění měla podle studie způsobit látka, která se nazývá cyklamát. Výzkum ukázal, že potkanům zvyšoval riziko rakoviny močového měchýře.

Fyziologie potkanů ​​a lidí se do značné míry liší a žádné další bádání nedokázalo nalézt spojitost mezi konzumací sladidla a onemocněním u člověka.

mustard, ketchup, mayonnaise, salt, sugar, sweetener, toothpick and napkins

Podle nové studie, kterou zveřejnil odborný časopis PLOS Medicine, toto spojení není mýtus. Vědci totiž ukázali, že ti, kdo konzumují vysoké hladiny některých sladidel, mohou mít zvýšené riziko vzniku určitých typů rakoviny.

Exit mobile version