Home Výživa Kefír tolerují také lidé, kteří mají problém s laktózou. Snadno si ho...

Kefír tolerují také lidé, kteří mají problém s laktózou. Snadno si ho vyrobíte i doma

0
Pouring homemade kefir, buttermilk or yogurt with probiotics. Yogurt flowing from glass bottle on white wooden background. Probiotic cold fermented dairy drink. Trendy food and drink. Copy space left

Kočovní pastevci v kavkazských horách před mnoha lety zjistili, že čerstvé mléko, které přenášely v sáčcích ze zvířecích kůží, se občas přeměnilo na kyselý nápoj se šumivými bublinkami.

A zjistili to, jak jinak – náhodou.

Přidáváním a odebíráním mléka postupně vznikala v sáčcích kefírová zrna, která odstartovala dlouhou tradici výroby kefíru. Pastýři ji hrdě přenášeli z generace na generaci.

Kefírová zrna považovala za velmi cenná a byla součástí rodinného dědictví. Podle legend je lidu daroval sám prorok Mohamed. I proto jim připisovali božský původ.

Mikrobiologický profil kefíru později studovali mnozí výzkumníci, kteří zjistili, že stejně jako u jiných fermentovaných mléčných výrobků se i jeho pití pojí s řadou zdravotních výhod.

Kefírem proti zácpě

Kefír je vlastně fermentované mléko, nejčastěji kravské. Ale může být také ovčí či kozí.

Vznikne, když se do něj přidají kefírová „zrnka“ – malé kuličky plné bakterií, kvasinek, polysacharidů a bílkovin, které vypadají jako elastické žlutobílé kvítky, tvarem podobné květáku.

Organic probiotic milk kefir grains, Tibetan mushrooms, kefir grains in wooden spoon with glass of kefir. Rustic table setting, wooden table, spoon and cutting board.

Po fermentaci se z mléka stává probiotický nápoj podobný řídkému jogurtu. Má však mírně štiplavou chuť a jemné bublinky díky oxidu uhličitému, který je konečným produktem fermentačního procesu.

Výzkumy zjistily, že mléko je po procesu fermentace mnohem snáze stravitelné, což umožňuje tělu absorbovat více přirozeně přítomných živin.

Exit mobile version